Veps

Veps har lysegule og svarte striper og markeringer på kroppen. Veps forveksles ofte med honningbier fordi de har omtrent samme størrelse, men det er lett å skille de på grunn av den ulike fargen.

Det finnes ulike arter av veps i Norge. De fleste bygger bol. Vepsebol gjenkjennes som runde grålige/brunlige laget av treverk som vepsen tygger til papir. Man finner ofte vepsebol på loftet eller i uthus.

I motsetning til biene svermer ikke vepsen, og man ser derfor ikke veps i en mørk sky slik som man gjør med bier. En annen forskjell er at veps ikke har mothaker på brodden slik som biene. En bie som stikker vil dø etter en stund fordi brodden og giftblæra sitter igjen når den har stukket, mens en veps kan stikke flere ganger.

Veps oppfattes ofte som mer plagsomme for mennesker enn bier på grunn av at de ofte er på jakt etter matrester – både kjøtt og søte drikker. Skal man  fjerne vepsebol bør man vente til kvelden når alle vepsene er inne. Dersom bolet henger slik til  kan man tre en stor søppelsekk rundt bolet og rive det ned, knyt godt igjen sekken og legg den i fryseren. Da vil de dø raskt! Man kan også spraye bolet med insektsspray, prøv å sikte på bolets inngang. Vær forsiktig når du fjerner vepsebol slik at du unngår stikk. Det er også mulig å ringe en skadedyrutrydder, men husk at disse skal ha betalt.

Bare dronningen overvintrer hos veps. De nye dronningene finner seg et nytt sted å overvintre og vepsebolet er dermed forlatt og dødt om vinteren. De nye dronningene vil bygge et nytt bol til sommeren.
 
Hva skal du gjøre med veps?
Ring en skadedyrutrydder, prøv å fjerne bolet selv eller la det være i fred hvis det ikke forstyrrer.