SKIPTVET BIRØKTERLAG

Adresse:Glenneveien 257
Postnummer:   1816
StedSKIPTVET
  
Telefon:48297649
E-post:lars.sether@gmail.com
 
Kontaktperson:  LARS SÆTHER   

Skiptvet birøkterlag er interesseorganisasjon for alle som er interessert i birøkt i Skiptvet og omegn. De fleste av våre medlemmer er skjetvinger, men vi har også medlemmer fra Spydeberg og Svinndal. Vi har noen medlemsmøter i løpet av året, de fleste ute i en bigård for at vi kan lære av hverandre.

Det sies at der fem birøktere møtes blir det presentert minst seks ulike måter å stelle biene sine på. Så galt er det kanskje ikke, men det er slik at en birøkter aldri blir utlært. Vil du bare ha en første introduksjon i hva birøkt går ut på, kan du gjerne være med en av oss for å stelle bier en gang i løpet av sommeren. Vi låner ut beskyttelsesutstyr, og de fleste blir svært fascinert av å se inn i det avanserte bisamfunnet.

Vi har arrangert nybegynnerkurs i 2017, og det har resultert i omlag 20 nye birøktere i Indre Østfold. Vi har ikke planer om nytt kurs i 2019. Vi vet at Tune birøkterlag skal ha kurs i løpet av vinteren, kurset skal være på kveldstid på Kalnes videregående skole.

Det er god plass og bruk for flere birøktere i distriktet. Bruksverdien ligger i at biene våre pollinerer ("befrukter") naturens og landbrukets vekster, og at vi produserer sunn og velsmakende honning.

Noen av våre medlemmer har over 50 kuber ("bifolk"), mens de fleste bare har noen få kuber for å forsyne familie og venner med honning. 

Vår første aktivitet i 2019 blir et  foredrag med forfatter Roar Ree Kirkevold i kantina på Askim videregående skole onsdag 13.februar klokka 19.00. Kirkevold har nettopp gitt ut ei bok om ulike driftsteknikker innen birøkt. Han har tidligere gitt ut flere andre bøker om birøkt, bl.a. ei lærebok på nybegynnerkurs ("Ingars'sis birøkt"). Roar er en inspirerende foredragsholder.

Vi planlegger å arrangere en studiering om honningbehandling. Kursstart vil bli i februar. Kurset går over fire kvelder og du finner informasjon om kursopplegget her: http://www.norbi.no/kurs.cfm?pArticleId=34458

På ettermiddagen den 19.mars møtes vi for å se på hvordan vokssmelting og rammevask foregår.

Videre aktiviteter vil bli annonsert til lagets medlemmer.


 

 

Tilbake