Ingegärd Øien årets birøkter 2018

På selve åpningen av Norges største matfestival, Matstreif i Oslo, ble Årets birøkter offentliggjort fredag 7. september.
Ingegärd Øien fra Minnesund mottok prisen fra nyutnevnt landbruks- og matminister Bård Hoksrud.
Hun er den andre i rekken som dermed får tittelen Årets birøkter.
– Dette er helt utrolig og det har vel ikke gått helt opp for meg enda, sa en ydmyk Ingegärd rett etter selve overrekkelsen.

Fra scenen takket hun både sin hjelper Sigitas Flenderis, som tar alle de tunge løftene fra april til november, og barnebarnet Rosanna Øien fra Sotra som for andre året har sommerjobb hos henne.

Ingegärd sammen med nå avdøde ektemann, Juul Melvold, har betydd utrolig mye både for utviklingen av økologisk birøkt i Norge, for dronningproduksjon, teknikk og ikke minst for alle nybegynnerne som har fått stor hjelp av Ingegärd og Juul.

Hun er nå pensjonert yrkesmusiker fra Den norske Opera i Bjørvika.

- Denne prisen gjør det enda vanskeligere for meg å trappe ned fra 250 bifolk, sa hun til Birøkteren.

- Jeg har jo planer om det, men både alle kundene mine på Bondens Marked (hvor øko-honningen fra Røisilien Bigård er etterspurt) og denne prisen gjør at jeg får holde på litt til.

Hun oppfordret alle hobbybirøktere med noen få bifolk til å øke på så mye at de får et overskudd av honning utover den nære familien. Den honningen bør de selge til Honningcentralen slik at de er med på å sikre norsk honning i butikkene.

Fra scenen takket hun spesielt Honningcentralen som i alle år har vært tryggheten hennes for at hun garantert har fått solgt all honningen som hun har produsert.

Hoksrud leste begrunnelsen for utmerkelsen og sa at hun var Honningcentralens største leverandør av økologisk honning.

Utnevnelsen av Ingegärd Øien som årets birøkter var enstemmig og selv om det var mange gode kandidater, så var ikke juryen særlig i tvil om at det var hun som skulle få den i år.

 

Hele birøkt-Norge heier på Ingegärd Øien i dag.

Ingegärd Øien flankert av daglig leder Kristin Slyngstad fra Honningcentralen som er arrangør av konkurransen og Landbruks- og matminister Bård Hoksrud som foretok selve utdelingen. 

Aktivitetskalender

Sesongens aktuelle
Tid for birøkterkurs