Stolte vinnere i NM i Honning

Åretrs NM i Honning er avgjort. Arne Hjeltnes fra juryen sydde sammen prisutdelingen til glede for et bra antall birøktere og honninginteresserte som hadde tatt veien til Matstreif i Oslo sentrum på fredag.
Tidligere i dag hadde landbruks- og matminister Bård Hoksrud delt ut den gjeve prisen Årets birøkter til Ingegärd Øien fra Minnesund (se egen sak). Honningcentralen har dermed satt smak og karakter på det store utvalget av honning som finnes her i landet.

Det kom inn 180 bidrag til årets konkurranse. Det er helt på linje med antallet fra det aller første året, som var i fjor, forteller kvalitetssjef Tora Snorradottir i Honningcentralen som har hånd om det faglige i denne konkurransen.

– Vi ser at Matstreif arrangeres såpass tidlig at de som kunne tenke seg å delta med årets lynghonning ikke rekker å levere inn og få den juryert. Derfor ba vi folk ta vare på litt lynghonning fra i fjor og konkurere med den.

Om det blir noe tilsvarende arrangement for 2019, er litt for tidlig å si.

– Vi har ikke bestemt oss ennå. Dette er en god markering, men det koster temmelig mye penger også, sier daglig leder Kristin Slyngstad i Honningcentralen.

 

Her er vinnerne i NM i Honning 2018:

 

Kategori: Honning med tilsetning:

Vinner: Svanhild Fosser, Degernes for sin honning med granskuddolje.

Hun har vært birøkter i to år, men har drevet med granskuddprodukter mye lenger.

 

Kategori: Lys honning:

Vinner: Tore Valen, Lunde i Telemark for hvitkløverhonning.

Disse bifolkene sto på pollinering av hvitkløver og fikk en lys og trivelig honning som kona gjerne ville melde på selv om han sa at det trolig ikke var noen vits. Nå har han papir på at det var lurt.

 

Kategori: mørk honning:

Vinner: Håkon Tjøstheim, Karmøy for sin klokkelynghonning.

Jeg pleier å ha litt klokkelynghonning stående slik at de som kommer innom slyngerommet kan få se at jeg tapper den direkte, fortalte han til Birøkteren. Dette er Tjøstheims 70. sesong som birøkter.

 

Kategori: Årets honningoppskrift:

Vinner: Linde Andersen, Grimstad med honning-karamellsaus.

Det er Lindas far som er birøkter og hun har forsøkt seg fra til en oppskrift som virkelig falt i juryens smak. Oppskriften kommer på www.honning.no.

- Husk å bruk sommerhonning i denne sausen, fortalte hun. Lyng gir litt for skarp smak.

 

I tillegg ble 14 år gamle Tom Arne Torp fra Kodal i Vestfold kåret som Fremtidens birøkter.

Helt uten familiens påvirkning har han allerede vært birøkter i flere år. Nå har han åtte bifolk (syv innvintret), og målet er 30 før han blir 18 år.

Det å få en slik pris er inspirerende, sa han til Birøkteren. Det gjør det enda lettere å fortsette.

 

Vinnerne av NM i Honning og Årets birøkter fra Matstreif i Oslo sentrum fredag 7. september.

Fra venstre: Tore Valen, Håkon Tjøstheim, Svanhild Fosse (jurymedlem og konferansier: Arne Hjeltnes bak), Tom Arne Torp, Linda Andersen og Ingegärd Øien.

Aktivitetskalender

Sesongens aktuelle
Tid for birøkterkurs